Thursday, June 7, 2012

Peranan kita

Dalam satu kelas Malay A1 ketika di KMS dulu, aku pernah mengajukan satu soalan kepada Kapten Azman, pensyarah Malay A1 ketika itu :

"Cikgu, apa peranan kami, golongan muda sekarang untuk kembalikan Islam macam dulu?"

Waktu itu, Malaysia kecoh dengan isu kelahiran anak-anak luar nikah yang mana hampir setiap hari pembaca akan dihidangkan gambar bayi-bayi yang ditinggalkan dalam semak, tandas, surau, blablabla di dada-dada akhbar.

Dan aku masih ingat jawapan Kapten ketika itu :

"Jadi pemimpin di peringkat yang kamu mampu"

Sungguh. Hanya jawapan itu yang buat aku puas hati. Sebab itu bukan kali pertama aku ajukan soalan yang sama kepada orang lain. Typical answer would be, "Belajar bersungguh-sungguh dulu". Ya memang betul. Dan sememangnya 'belajar bersungguh-sungguh' itu paling tepat dengan keadaan seorang 'pelajar' yang memang tugas hakikinya 'belajar'. Tapi, it didn't really meet my desire. Dan logiknya, hasil 'belajar' tu hanya akan berbuah puluhan tahun akan datang, lamaaa lagi. Well, logik manusia kadang-kadang tak boleh pakai jugak, lagi-lagi logik seorang 'aku' yang seringkali bercampur emosi. 

Kalau ada yang membaca entry ni ialah seorang LELAKI lebih-lebih lagi seorang ISLAM, saya merayu agar saudara persiapkan diri saudara menjadi seorang PEMIMPIN. Bercita-citalah untuk menjadi seorang pemimpin di peringkat paling tinggi yang saudara rasa mampu. Jadikan ALLAH sebagai matlamat dalam setiap perjuangan yang saudara bawa, junjunglah QURAN sebagai rujukan pimpinan teratas, SUNAH NABI sebagai panduan bukan mengikut nafsu semata.

"Tetapi aku mengimpikan rijal seperti Abu Ubaidah bin al Jarrah, Muaz bin Jabal dan Salim, hamba Abu Huzaifah. Lalu aku meminta pertolongan dari mereka untuk meninggikan kalimah Allah". - Umar Al-Khattab


Bagi muslimah, pimpin diri-sendiri dulu yang paling utama, solat, aurat perlu dijaga. Bagi yang mampu, pimpinlah rakan-rakan, saling nasihat-menasihati. Ini tidak lebih daripada nasihat diri-sendiri sebenarnya.  Di peringkat aku sekarang, yang termampu dibuat ialah saling ingat-mengingat sesama rakan sebaya.

Lahirnya pemimpin yang baik, insyaAllah masyarakat akan menyusul ke arah positif, lihat saja kepimpinan Nabi, bahkan orang bukan Islam pun kagum. Subhanallah. 


Semoga peristiwa di akhir video takkan berulang dengan lahirnya seorang pemimpin berjiwa hamba 10 atau 20 tahun akan datang. Aku bukanlah seorang pengikut tegar perkembangan politik negara, tapi keadaan makin parah, tidak betah untuk berdiam diri. Akal sentiasa memberontak. Tapi sampai bila? 

Retorik. 

No comments: