Friday, September 23, 2011

The first week

Olomouc is nice. Sangat sejukkkk. Aku rindu nak panas matahari Malaysia. Dah lama tak berpeluh, in other word, aku sentiasa wangi, in other word, tak mandi pun takpe. Cubalah perkara ini di Malaysia, orang sekeliling anda pasti bahagia.

Suasana malam Holy Trinity Column


Ok nak bercerita pasal Olomouc ni sikit. Meh meh baca. 

Olomouc is not really a big city, lebih kurang macam Seremban. The faculty is quite far away from Neredin (our lodging area). Kalau jalan kaki, memang makan masa jugak la tapi dengan adanya sistem pengangkutan yang sangat efisyen, dalam 10 minit naik trem and bas, dah sampai fakulti. The thing is, their public transportation system is tooo fast and efficient. Ok walaupun baru seminggu kat sini, aku dah ada experience kejar bas sebab nak pergi bank. Mak aih lari kalah Hussin Bolt kot. 

Neredin

Orang kat sini suka sangat bela anjing. Matsaleh kan. Ada satu hari tu, aku and kawan-kawan pergi kedai komputer, tiba-tiba ada seekor anjing tu lari laju macam nak kejar kitorang. Apa lagi, lari macam tak ingat dunia la. Ada sesetengah matsaleh kat sini faham yang orang Islam tak boleh sentuh anjing, ramai yang tak faham so diorang terasa bila kita lari bila tengok anjing diorang. One more thing, diorang sangat teruja (aku pun tak pasti teruja ke terkejut ke pelik) bila tengok kita pakai baju kurung and tudung. Yang paling obvious bila kitorang jalan tepi trem, matsaleh siap panggil kawan dia nak tunjuk kitorang yang tengah pakai kurung ni. Wah terasa famous.  

Lectures are just nice. International students ada 52 orang termasuk yang dari Portugal, UK, Poland, US, EU, Taiwan, Singapore and paling ramai setentunya dari Malaysia. 

Aku tak paham apa yang aku sedang lakukan. Abaikan.


And also, senior-senior kat sini sangat helpful. 




Early days kitorang sampai Olomouc, senior-senior bawak jalan-jalan sekitar Olomouc and masak-masak and organize aktiviti. Terima kasih !!



Rindu mama abah abby abe. =(

13 comments:

dr cardiothoracic FHR said...

assalam sar. gambar mcm DSLR. style kau amek.

shikin said...

bagi contoh seremban. nak tergelak aku. aku takyah gi czech pon kesejukan tau hahhaha

Cikgu Shura said...

bace punye bace tibe2 tertacing ayat laaasst sekali..dorang pun mesti rindu sara..hehe :)

Cikgu Shura said...

lagi2 nak cakap, sara mcm pro ambik gmbar! angle2 yg santek terbaik kau mmg the bomb..

Cikgu Shura said...

baanyak lagi nk cakap sebenarnye, tp xpe laa...jaga diri kat sana!

trex said...

wau such a nice place
nk datang~~..
sara belanja boleh?

Sara Hanapi said...

Raan : Aahh mg DSLR pon, haha




Shikin : Seremban dekat di hati. India sejuk malam kan, sama je kita.




Shura : 1. Ye mesti
2. Ada ssetngah tu org lain yg ambek
3. Cakap la byk2 pon, ye jaga diri jgk




Tirah : Datang lahh Tirah, tp kalau nak belanja tu kena tggu 20 tahun lg lah.

FIQ ;)) said...

rase nak termenangis ayat last :'(

Sara Hanapi said...

Fiq, stakat ni org x nangis lg kat sini tp kenapa fiq ng shura plak yg touching ! korg touching org plak rasa touching

DR.BONNY said...

jeles! nk sejuk!!!!!!!!! nak nanges bace post ko...

Sara Hanapi said...

Bonny, Shikin cakap India sejuk kott

Reen Tabi :) said...

*gambar yang sara tak tau dia buat apa*
i know, KOREK HIDUNG. Oke bye.

shikin said...

sejuk tu kat bilik sendiri ngan lecture hall je sebab aircond. kat luar panas