Tuesday, October 4, 2011

Gegas

Entry pendek. Sekadar menampakkan Sara masih seorang blogger.

Hidup sibuk kan. Maka semua harus gegas-gegas. Sibuk dengan lecture, kelas, Billa, Globus, Duha beli handbag baru dan macam-macam lagi. Patutlah tidur pun pukul 9. 

Semalam masuk museum fakulti dengan Sher, jenguk scarpal and forearm bones. Maklumlah kami banyak teori, kurang praktikal tak macam di India, which dah banyak kali melawat cadaver. Kena cari inisiatif sendiri untuk pegang tulang and belek-belek and hafal struktur-struktur berkaitan. 

Orang kata, Czech students learn deeper than English do of course due to the language barrier. Maka, semalam aku mengambil kesempatan belajar dengan sorang matsaleh Czech pasal carpal bones. How to distinguish each bone. 

"Excuse me, Do you speak English?". Dia angguk sambil tersenyum manis. 

Mamat tu pun tunjuk satu-satu carpal bones tu and describe significant physical characteristics yang amat senang diingat. Boot lah, moon lah. How to hold the scaphoid to identify which hand the bones are originated. Dan lain-lain. Thrilled.

Anatomy is an exciting part when only we can explore the truth about body system. Teruja. 

4 comments:

dr cardiothoracic FHR said...

assalam. really loves anatomy. VERY MUCH!

Reen Tabi :) said...

Anatomy is only an eciting part WHEN YANG TUNJUKKAN TU MAT SALEH. haha

shikin said...

dissection best la sebab apa yg dah belajar kat theory class lecture tunjuk masa practical. so boleh doublekan kefahaman, sng nak hafal. tapi kalo selalu dissection pon bosan gak. bosan asek ngadap cadaver je. rasa lama je cls erghhhh tak larat. smlm kitorg dapat kepala yg dipotong. badan takde hahahah takut tak

Sara Hanapi said...

Ra'an : Bes !




Nureen : Haha. Ish ish yg tu niat dh lain tu.




Shikin : Aah kan mst jemu dh tgk mayat. Wah dpt kepala je. Bwk balik bilik tak?