Friday, June 10, 2011

ugut?

Seeepooky ...

Pernah ada pengalaman ditelefon then diberitahu anda disaman?

Mygod that really happens on me !

Disebabkan aku terlupa nak beritahu pihak sebuah syarikat ni untuk membatalkan perjanjian yang aku buat 2 tahun lepas, aku disaman. Perjanjian yang aku kira bawah ingatan dan sedar. It might be my own fault la kot sebab tak baca betul2 details dalam kertas perjanjian tu tapi setahu yang aku ingat, I did read them all ! In some ways, I'm quite particular dalam bab ni tapi ape kes aku boleh terjerat dalam benda ni ek? Ok masa tu baru 17 tahun, kira belum matang lagi and tak notice apa long-term effects akibat perbuatan menandatangani dokumen yang tak penting without parents' knowledge. But how can you expect from a 17-year old girl to understand all and after 2 years, dia disaman sebanyak RM10 000? Nak korek celah mana duit banyak tu? Celah gigi kau boleh? 

Alhamdulillah mama dah tanya Auntie Juliet, peguam yang juga kawan mama di TKC dulu untuk tanya hal berkaitan ni. As far as I've been informed, perkara ni mungkin satu ugutan and I've been cheated. Takkan senang2 jek pihak syarikat tu nak mintak RM10 000 sekelip mata dari seorang budak yang masih bergantung kepada saraan ibu bapa. Kalau betul la aku disabitkan untuk kesalahan tak ikut perjanjian, mana semua hak aku sebagai pelanggan syarikat tu yang aku sepatutnya dapat selama 2 tahun ni? Mana short notice sebelum saman? Penat jek aku leleh.

Pesanan untuk semua dan diri sendiri, berfikir sebelum bertindak. Eventhough in some sides, that matter may look silly, jangan mudah terjerat macam aku. 

Hope for the fair judgement.

4 comments:

Nurin Ayesha said...

Wow, ape yg jadik? Perjanjian ape? Perjanjian MARA ke? dan lg 20 soalan menanti..

sara said...

ade la company ni. sign dokumen dia. bukan perjanjian mara

Anonymous said...

hey there..leleyh gak bdak neh..hehe..btw dear, jgn lupe nk tulis entry tok kite sperti yg d jnjikan..hehe.. - nini

sara said...

ade org pakse sy tulis psl die lahh