Tuesday, July 5, 2011

It's International Baccalaureate Day

Haih cuak cuak cuak. Perasaan cuak ni lebih daripada apabila tengok Sugiono depan mata. Err.

It's tomorrow ! Daripada 2 bulan, seminggu lastly tinggal sehari je lagi nak dapat result IB. Mungkin IB-ians lain di negara-negara lain tak secuak kami, student IB di Malaysia sebab kami terpaksa akur dengan kehendak MARA yang mewajibkan 35 cut-off point untuk fly.

Kalau tak lepas 35 points?

Kau kena belajar di local universities, generally IPTS, mostly IMU. Tapi jangan salah sangka, kadang-kadang ada je student IB yang belajar local atas sebab-sebab lain, kesihatan atau masalah keluarga. And, haruslah aku berasa kecewa kalau tak lepas point tu selepas berpenat lelah menstudy 6 subjek dan sit for 2 tough entrance exams.

But IB is very unpredictable, ada je senior-senior yang selalu score masa internal exams ended up tak lepas 35 untuk final exam. Tahun lepas saje, almost 50% seniors tak lepas. Ya Allah, mintak2 lah tak berulang lagi untuk tahun ni, hope that all of us can go above the cut-off point.

Ok let's talk about what do you feel at this moment.

Cuak for now. Before ni, kadang-kadang cuak kadang-kadang tak berperasaan sebab setiap perkara tu ada hikmahnya. Cewah bajet cool macam rilek. Bila dah cuak tu, mula lah tak tentu arah. Perkara biasa yang akan dilakukan apabila cuak datang :

- Tutup muka dengan bantal pastu jerit sekuat hati
- Jadi pendiam yang luar biasa
- Tak selera makan
- Sakit perut
- Pastu rasa nak marah orang

Simptom biasa untuk manusia yang normal. For now, aku takde nafsu lagi nak buat perkara-perkara di atas, esok mungkin. Tapi perkara yang kelima tu macam tak boleh, adik-adik takde di rumah maka takde orang boleh buat jadi mangsa.


"Wish for the best, prepare for the worst"

Yeah, aku akan bersedia untuk segala kemungkinan. Mungkin kita takkan dapat perkara yang kita ingini tapi :

“....Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan soleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.” (Surah Al-Baqarah:216)

Semua yang bakal berlaku adalah kehendak DIA. Dan seharusnya kita sebagai hamba-NYA, berserah. Tawakal.

“Jika Allah Menolong kamu, maka tidak ada yang dapat mengalahkanmu, tetapi jika Allah Membiarkan kamu (tidak memberi pertolongan), maka siapa yang dapat menolongmu setelah itu? Kerana itu, hendaklah kepada Allah sahaja orang-orang mukmin bertawakal.” (Surah Ali ‘Imran:160)

Apa2 pun wishing for the brightest luck. Semua itu ketentuan. Semoga dipermudahkan segala urusan pada masa hadapan and all the best to all !

9 comments:

InsyirahHakimi said...

Sara~ symptoms tu, dah pun dirasai. especially yg tak selera makan tu. =_="

sara said...

yeke tipah? ayyo tipah kne makan, kang btambah kering la. err cuak kan. ahh tensi tensi

adzrul syafiq said...

good luck sara. InsyaAllah boleh !!

shikin said...

takde pula simptom2 tu. hihi tapi yg petingnya malam ni mungkin tak tdo mlm kot. hihi. nak call cg ke ape ni???

sara said...

azrol : terima kasih, insyaAllah.
shikin : simptom kamu lain. taknak call cgu, nk tgk sndr

FIQ ;)) said...

hehe dah xyah cuak. hakhak tahniah sara!! ;DD

sara said...

alhamdulillah, tq fiq !

Mizwar Mukhlis said...

Salam akak... sya IB kms batch 12/14 or batch 8... nk tnya skit akak batch brapa?

Sara Hanapi said...

Wsalam Mizwar. Batch 09/11.