Saturday, June 27, 2009

kedekut??

Frankly, this is the first time of mine feeling this...I'm going to college soon!!! Baru hari ni, aq sedar akan hakikat aq akan ke KMS dalam masa lebih kurang 120 jam akan datang. Sebab pe ek?? Sebab aq keluar shopping kot...huhu~ Yela kot. Hari ni, after fetching up my lil sis from SMART, I drove to a famous shopping complex in Kuantan ~tidak perlu dinyatakan di sini ok...~
Shopping guna duit abah, aq pokai...hik3. Then makan. We ordered 2 cups of ABC aka air batu campur n a plate of mee goreng mamak for my sis ~aq sedang berdiet~hehe... "Bang, bayar!!" Seorang manusia bermuka serius pun datang, kira2, then bagitahu total price "RM7.20".

Persoalan di sini ialah:
Adakah aq seorang yang sangat kedekut sehinggakan harga yang makhluk berwajah serius tu sebut tadi menyebabkan aq mengeluh, "mahal nya" ??

kalau ABC camni, aq pun tak kesah even mahal pun, tapi ni, besar tapak tangan jek..

N jawapan yang aq dapat:
Mama : Murahlah tu...
My sis : Awak memang....kedekut
Abah : Antara yang paling murah lah tu

Kenapa manusia2 di atas bukan sepertiku?? Tidak berkira apabila berbelanja bukan sepertiku...hehe. Bila fikir2, memang aq macam ni kot. Masa zaman sekolah dulu, RM50 pun boleh habis after 3 bulan. Outing...setahun boleh kira dengan jari sebelah tangan je. Wateverlorh....ada hikmahnya jadi seorang yang agak kedekut ni...kan3.

Antaranya:
1. simpan duit, boleh beli benda lain yang lebih penting
2. avoid over-shopping
n macam2 lagi lah..lu pikir la sendiri

Tapi, jangan lah terlampau kedekut macam Haji Bakhil tu

p/s: hari ni, aq belajar tentang diri aq....

5 comments:

eka said...

muahaha..shoppin ea sara? packing cne?


ps: oo eaaa,,the show best. ska ska ska..!!! *siighh :D

sara said...

shopping dah..packing lom..hehe

ske the show er...ske gak...huhu

Edo said...

Sara. Goodluck k. All the besh la.

sara said...

thnx abg ed

FarisPharmacistMuslim said...

erm....rasenyer mura da ABC 2...sbb bese2 pon ABC da 3.50 da