Tuesday, June 16, 2009

Medical Check-up

Hari ni, aq bertemankan mama pergi buat medical check-up untuk melengkapkan kehendak pihak MARA supaya pelajar2nya disahkan sihat dari segi fizikal mahupun mental. Yelah nak hantar overseas weyh mana boleh main2 bab2 kesihatan ni. All must be perfect, even I admit that my antibody isn't that really strong, easily get caught by flu, sejuk sikit, srek srek, panas sikit, srek srek. (macam mana nak jadi doktor ni??) Tapi aq kuat...huhu :)

Mula2 pergi Poliklinik Komuniti Beserah. Punya la tunggu nak buat check-up kat situ, alih2 lady kat kaunter tu kata, "Check-up yang melibatkan hepatitis ambil masa sebulan". What? A month?? Aq confirm dah masuk KMS dah. "Adik pergi swasta la, 2 hari siap" Boleh ke?? Ahh lantak la asal buat. Ok...so mama brought me to Klinik Al-Farabi.

First height and weight measuring. Data -secret- (tu rahsia kerajaan aq) Next, "Pakai spek tak?", aq pandang mama. "Pakai, jarang2, power sikit jek, silau" aq teragak-agak. Then, after sejam lebih menunggu (fuhh lambat gile) aq masuk jumpa Dr Noritta, kawan mama kat SMAPL dulu. Mesra habis la doktor ni, anak saudara dia ada kat Poland for medic.

Dr: So dear, which country do u prefer 2 go??
Aq: Czech
Dr: Why Czech? Why not Poland? Poland got the world's best n oldest medic schools.

Waa..yeke?? Mana2 lah, asal Europes :P India?? Erm, aq pertimbangkan nanti ;) Then, blood test...huwa~~ Syringe beb. Ni aq lemah lutut sikit ni. Puas la Dr Noritta cari vein kat lengan aq. "Dear, where ur veins r? Where they're hiding?", aq sengih jer. Main nyorok2 lak hari ni, hari tu masa buat test anaemia ok jek. Last2 Dr guna baby syringe. Orang lain kena shot kat lengan, aq kena kat belakang tangan.



Alhamdulillah, medical check-up aq hari ini berjalan dengan lancar. Thanks mama sebab sudi temankan n bayarkan fee check-up..huhu~ Seminggu lagi boleh la aq ambil result check-up. Semoga aq sihat sejahtera hendaknya.

Daripada Abdullah ibn Abbas r.a berkata, Rasulullah s.a.w bersabda, dua jenis nikmat yang kebanyakan manusia menerima kerugian yang besar iaitu kesihatan dan kelapangan.

7 comments:

Anonymous said...

eyt??
u wat medical check up dkat klinik swasta ek???
boleh ke??

careirra said...

dah 2 kalau buat kat govern takes a month..
mn sempat...btw who r u?

Anonymous said...

aaaaa
akan masuk kmb gak...
buat kat klinik swasta gak...
risau gak sbab dlm tu dye tulis ospital krajaan saje...
huhu~~

Anonymous said...

erk...td tersalah plak ade "gak"
i'm goin to kolej mara banting...
uder mara gak..

careirra said...

i c...

khadijah said...

hehe..sy kena kat ats tgn gak..sakit kot,lebam seminggu..napela vein men nyorok2 ek..owh,btw..yanie dpt 9A ase ade B satu,est kot..dia kt kyuem skrg,wt foundation nanti dia fly g uk..

careirra said...

2kdjh>>haha vein kte men nyorok2 kan...myb sy ni mkin chubby kot 2 xnmpk..haha...owh..thnx 4 da info