Tuesday, August 2, 2011

Selamat datang


Still not late to wish ahlan wasahlan ya Ramadhan. 
Tak sempat nak sambut kedatangan Ramadan through blog since the days were busied with MARA-document-thingy. A lot to be settled. 

Subhanallah walhamdulillah kerana dikurniakan sekali lagi peluang untuk menghembuskan nafas di bulan mulia Ramadan al-mubarak. Kita tak tahu bila  Ramadan terakhir kita, so let's grab this chance to make the month filled with deeds.

Narrated Abu Huraira: I heard Allah's Apostle saying regarding Ramadan, "Whoever prayed at night in it (the month of Ramadan) out of sincere Faith and hoping for a reward from Allah, then all his previous sins will be forgiven."  

Bulan Ramadan kali ni bukan sahaja akan sibuk dengan amal ibadat (insyaAllah) malahan akan sibuk dengan urusan ke seberang laut.

Btw, hari Khamis lepas, diadakan graduation ceremony of IB batch 5 KMS di Royale Bintang Hotel, Seremban. It was a really nice time to see friends since it seemed to be the last moment I could meet my classmates, roommates, neighbours, coursemates etc etc before everybody got on board to our respective destinations.


And directly after the ceremony, I rushed to MARA headquarter to receive a set of documents regarding the procedures to fly off. Well, to describe it in a sentence, 'saya penat menguruskan hal-hal formal seperti ini'. Perjanjian itu ini yang perlu dibaca, banyak borang yang perlu diisi dan mencari-cari penjamin yang rela merisikokan diri. Belum masuk bab medical check-up, birth certificate yang perlu di'translate' later disahkan di Wisma Putra dan academic certificate yang belum diterima daripada IBO. Gonna go 'ulang-alik' to KL for a few more times, perhaps, includes attending pre-departure programs by MARA in some time. 

Kedengaran mengeluh tapi tidaklah, I assume this as a tiny challenge that will be certainly faced by those who already accepted the challenge studying overseas. 

Tak sabar nak tunggu geng India-bound dapat dokumen tu, boleh bincang sama-sama nak jawab apa untuk soalan :

Adakah tuan pernah menjadi ahli Parti Komunis Malaya atau sebarang Parti Komunis di sebarang negeri lain?

Adakah tuan pernah berkawan rapat dengan seseorang yang tuan ketahui adalah atau pernah menjadi seorang komunis atau seorang yang bersimpati dengan komunis?

... dalam borang soalan keselamatan.

Kadang-kadang soalan dalam borang-borang tu akan buat aku tersenyum sendirian. Ewah.


Semoga Allah permudah segala urusan. Selamat berpuasa !

10 comments:

shikin said...

hahah tak sabar nak dpt. nak jawab jugak hahah

sara said...

unfortunately shikin, jawapan dia either ya atau tidak jek, haha. kalau ada, they need the details. ada ke? =P

dR caRdiotHoracIC said...

huk huk.
selamat berFLYYYY.

moga ramadhan kali ni lebih baik dari sebelumnya,.:)

Adzrul Syafiq said...

selamat berpuasa jugak sara.

lagi satu selamat berangkat :)

sara said...

Ra'an : InsyaAllah. Selamat ber'ramadan' juga. Let this be the best !

Azrol :Selamat berpuasa n terima kasih.

ibnu muslim said...

salam.ooh,baru abis IB kat KMS.mesti result bagus sebab dapat fly.tahniah!^^

sara said...

salam. yeah tq hannan.

trex said...

eleh dtg Kl mai la lawat ore kat sg buloh nie..bkan jauh mana pon~merajuk la~
huhu

trex said...

mesti nt kat status FB ada org tu akan tulis..
"mum,sara homesick!nak balik~waaa~"
teregt lak waktu dak tu ting 1..every nght dk kat loker tulis sumtng..cute jerk..hahah

sara said...

haa yelah yelah nnti sng2, org g visit tirah kat sg buloh. well, org mmg cute pon .. =P hakhak